Καθαρισμός - Μετατροπή - Εγκατάσταση - Κατασκευή - Καυσόξυλα - Αξεσουάρ - Τζακιού
Μην αφήνετε τη πιο όμορφη γωνιά του σπιτιού σας χωρίς φροντίδα!

Βελτίωση απόδοσης Τζακιού - Συμβουλές και κόλπα

βελτίωση απόδοσης τζακιού

Η βελτίωση απόδοσης τζακιού αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και χρημάτων κατά τους χειμερινούς μήνες, καθότι αυξημένη αποδοτικότητα σημαίνει ότι χρειάζεται μικρότερη ποσότητα καύσιμου υλικού και αποτελεσματικότερη παραγωγή θερμότητας.

Η υψηλή απόδοση κατά την παραγωγή θερμότητας, σχετίζεται με την απελευθέρωση λιγότερων ατμοσφαιρικών ρύπων, γεγονός που συμβάλει τόσο στην προσωπική σας υγεία όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τι επηρεάζει την αποδοτικότητα του τζακιού μου; Πως μπορώ να την αυξήσω;

Παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση στο τζάκι

Τύπος τζακιού: Τα ενεργειακά τζάκια έχουν πάντα υψηλότερες αποδόσεις που μπορούν να αγγίξουν και το 85% κατά περίπτωση, σε σχέση με τα συμβατικά τζάκια ανοιχτού τύπου των οποίων η απόδοση δύσκολα ξεπερνάει το 30%. Εξετάστε το ενδεχόμενο μετατροπής σε ενεργειακό.

Ποιότητα κατασκευής: Η κατασκευή και τοποθέτηση του τζακιού θα πρέπει να γίνει κατόπιν προσεκτικής εργονομικής και όχι μόνο μελέτης, ειδικά για τον εκάστοτε χώρο στον οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί το τζάκι. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώση, επαγγελματισμό και σωστό σχεδιασμό.

Ποιότητα υλικού καύσης: Υπάρχουν πολλών τύπων καυσόξυλα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία αναλύονται εκτενώς σε άλλο άρθρο μας. Ωστόσο κοινός παρονομαστής όλων θα πρέπει να είναι ο μικρός βαθμός περιεχόμενης υγρασίας.Όσο πιο ξερά, τόσο πιο καλά.

Ποιότητα πόρτας τζακιού: Θα πρέπει προσδίδει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στεγανότητα ούτως ώστε να επιτυγχάνεται σωστή απομόνωση του αέρα.

Φραγμένη καμινάδα: Τυχόν υπολείμματα αιθάλης, καθώς και πλήθος άλλων παραγόντων που αφορούν την κακή συντήρηση του τζακιού, επιφέρουν δραματικές μειώσεις στην απόδοση.

Μικρά Μυστικά για καλύτερη απόδοση ανεξάρτητα από τον τύπο τζακιού που διαθέτετε

  1. Σφραγίστε την εστία όταν δεν είναι αναμμένο: Μπορείτε να τοποθετήσετε πυράντοχη γυάλινη ή και μεταλλική πόρτα αν δεν σας προβληματίζει η αισθητική.Στο τέλος της χρήσης, είναι απαραίτητη η σφράγιση καθώς η ζέστη που σας πρόσφερε έχει ανοδική τάση και θα διαφύγει σε λίγα λεπτά από την καμινάδα. Αντίθετα, τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήστε την εστία εντελώς ανοιχτή για να μειωθεί η θερμοκρασία.
  2. Κρατήστε ελαφρώς ανοιχτό το κοντινότερο στο τζάκι παράθυρο: Διατηρώντας το παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό σημαίνει ότι το τζάκι θα αντλήσει ψυχρό αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον απευθείας, στην περίπτωση που τον χρειαστεί.
  3. Χρήση Ηλεκτρικών ανεμιστήρων: Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να αγορασθούν και να εγκατασταθούν με τη μορφή σχάρας ή φυσητήρων σωλήνων θέρμανσης.Ωθούν το θερμό αέρα εντός της οικίας και μειώνουν το ποσό της θερμότητας που διαχέεται εκτός της οικίας μέσω της καμινάδας.
  4. Χρησιμοποιείστε καλής ποιότητας καυσόξυλα: Επιλέξτε το κατάλληλο είδος και μέγεθος με γνώμονα τον τύπο της εστίας σας. Συμβουλευθείτε μας σε περίπτωση αγοράς.
  5. Στοιχίστε σωστά τα καυσόξυλα εντός εστίας: Τα καυσόξυλα δεν πρέπει να είναι στριμωγμένο μεταξύ τους. Τοποθετήστε τα ξύλα με τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να γίνεται εύκολη κυκλοφορία του αέρα ανάμεσά τους ώστε να τροφοδοτείται με το απαραίτητο για την καύση οξυγόνο.
  6. Σωστή συντήρηση καθαρισμός τζακιού: Μην αμελείτε την συντήρηση, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από εξειδικευμένο συνεργείο ούτως ώστε να εξασφαλίζεται το μέγιστο της σωστής λειτουργίας και αποδοτικότητάς του.

Η απόδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωστή λειτουργία γι αυτό μην αφήνεται την πιο όμορφη γωνιά του σπιτιού σας χωρίς φροντίδα!